20 години беЗ...

Спомен за една неугасваща звезда

Преди 20 години при зловеща катастрофа загина една от любимките на българската музика Румяна. Един ангелски глас замлъкна завинаги. Остана само ехото от удрящ се автомобил и… две очи разплакани….

Фаталният 30 юли 1999 г. Румяна и приятелят й Любо пътуват за сватба във Видинско. При сливенското село Блатец по пътя Бургас – София, малко преди Бялата чешма автомобилът се врязва челно в микробус оставя на място завинаги в небитието красивата певица. 

20 години по-късно мъката и скръбта по Румяна не спират. И днес емблематичните й балади докосват сърцето, сякаш са изпяти с вечен ангелски глас. Десетки години след премиерите, албумите й, събрали множество хитове, продължават да забавляват, натъжат, пълнят очите със сълзи от радост, но и от скръб. Румяна е явление за българската музика. Певицата, останала завинаги на 34, с уникално топъл и нежен глас продължава да е обичана. Момичето с огнена коса, появила се сякаш от приказките и до днес остава в сърцата на феновете.

 

БИОГРАФИЯ

Румяна е родена на 12 декември 1965 г. в бургаското градче Камено. Завършва Музикалното училище в Котел със специалност "кавал" и втора специалност "пеене". Свири и на пиано. Известно време работи като учителка по музика в село Антоново. След това се отдава на кариерата си на певица. Тя е най-малката от трите дъщери на семейството. Двете й сестри - Янка и Мария, живеят в Бургас. Баща й е починал. Своите певчески изяви започва като ученичка. После става солистка на Странджанския оркестър. След напускането му работи в заведения в Бургас, София и бивша Югославия. Румяна издава първия си албум още през 1991 г., а по-късно и втори, със сливенска фирма. За тези два албума обаче не обича да говори. Истинският успех идва с музикална компания "Милена рекърдс", която издава всичките й албуми. За най-големия си хит "Две очи разплакани" Румяна споделя, че е написала музиката и текста на песента почти едновременно в много тежък момент, когато е изживявала раздялата със съпруга си Руси Андролов. Нейна запазена марка са тежките балади, които изпълнява със завидно майсторство. Другата й "специалност" са веселите купонджийски песни. Румяна е известна и като най-дългокосата певица на Балканския полуостров. Буйната й грива стига 110 см. Споделя, че я наследила от баба си, която имала дълга и лъскава коса, растяща не с дни, а с часове. Певицата е ревностна християнка, през целия си житейски път вярва и се стреми към единение с Бога. Любимите й житейски максими са: "Това, което сам си направиш, никой друг не може да ти стори" и "Уважавай тези, които срещаш по пътя си нагоре, защото на слизане ще ги видиш отново". В дискографията си Румяна има 7 самостоятелни албума. Последният е издаден посмъртно. 33-годишната певица загина на 30 юли 1999 г. около 12:50 часа в тежка автомобилна катастрофа по пътя Бургас - София, на 1 км източно от село Блатец, Сливенско. Тя остави най-хубавите си песни да живеят завинаги в сърцата на феновете. За тях музикална компания "Милена рекърдс" преиздаде след смъртта на Румяна първите й два албума, записани в Сливен. Румяна има две деца - Марияна и Илиян, които са наследили големия музикален талант на майка си и усилено вървят по нейните стъпки.

РУМЯНА ЗА СЕБЕ СИ...

* Моето семейство ме възпита в много строг морал, затова обичам чистото в човека. * Работата ми доставя удоволствие. Работя с голяма любов. Никога не съм била капризна, разглезена. Мога да си позволя някои удоволствия, защото много се трудя. Нищо не се получава даром. И аз много съм страдала от нямане, но мисля, че ще дойде ден всички да са задоволени. * Поддържам се най-вече с добро настроение. Обграждам се с приятни хора, премахвам дразнителите, зареждам се само с положителни емоции. * Баладите, които съм изпяла, са моята душа. Няма случайна дума в моите текстове, всичко е излязло от сърцето ми. * В музиката виждам картини. Тя е едно изживяване, което искам да споделя с хората. * Образованието, музикалната култура помагат да осъществиш целите си. Но дарбата е нещо, което не може да се формулира. * Не обичам завистта, тя ми е чужда. Неслучайно съм изпяла песента "Обичам да живея" - това е моето послание към всички. Искам хората да се обичат, да няма завист, да няма злоба, да не си създаваме взаимно неприятности. Да направим живота си хубав.

Дискография

Първият ѝ албум излиза през 1994 г. и носи заглавието „Песни от Странджа“. След втория си албум, подписва договор с музикалната компания „Милена Рекърдс“. Съвместната им работа започва с албума „Само с теб“. В него е включен най-големият ѝ хит – баладата „Две очи разплакани“, която се превръща в запазена марка на певицата. Музиката и текстът на песента са записани едновременно, в момент когато изживява тежко раздялата със съпруга си. Дискографията на певицата съдържа общо седем самостоятелни албума, като последният е издаден посмъртно.

Студийни албуми

  • Песни от Странджа (1994)
  • Молитва за обич (1996)
  • Само с теб (1997)
  • Обичам да живея (1997)
  • Вечната обич (1998)
  • Хоро се вие (1999)
  • Ден след ден (1999)

Компилации

  • Балади (1999)

Видео албуми

  • Румяна (2000)

РУМЯНА И КОЛЕГИ

Уважавана и обичана от всички свои колеги. Румяна и до днес остава в сърцата на всички със своята усмивка, вълшебен глас и ангелско излъчване. Освен всички нейни почитатели, колегите й и до днес не я забравят и с всяка година носят спомена за нея в сърцата си.

ТАНЯ БОЕВА: „Случи се още през 1998-ма година, когато аз тепърва прохождах в бранша. Почти никой не ме знаеше. Много харесвах и уважавах Румяна, и отидох на нейно участие в ресторант в Стара Загора. Заведението беше претъпкано, пукаше се по шевовете, но тя случайно ме съзря в тълпата. И за мое огромно учудване, веднага каза по микрофона: „Искам да поздравя моята прекрасна колежка Таня Боева!“. Толкова ме трогна, че чак очите ми се насълзиха“, спомня си разчувстваната Таня Боева, категорична, че оттогава досега никога не е видяла подобно отношение от колежка.
 
 
Най-близка до сърцето на Румяна бе Дияна, която след смъртта и посвети песен "Сбогом, приятелко моя"
Емилия също всяка година не пропуска да отдаде почит на Румяна в своите социални мрежи.
 
Преди повече от месец Нелина се отби до гроба на Румяна и сподели в социалните мрежи снимки придружени със силен текст.
През 2011 на наградите на списание “Нов фолк” за първи път прозвучава нов прочит на златния хит на Румяна “Две очи разплакани” в изпълнение на Преслава, Цветелина Янева, Тони Дачева, Глория и децата на Румяна.
 

Спомен за РУМЯНА

Снимки

Румяна

1995 година Румяна издава първата видеокасета "Прочу се врачка от Странджа", албума съдържа и видеоклипове от първият и народен албум "Песни от Странджа"

В родния град Камено има издигнат паметник на певицата

Колекция на Радослав Петков, който след 20 години търсене, най-накрая е събрал всичките албуми на Румяна

Топ 3 песни.

#1 "Две очи разплакани"

“Две очи разплакани”  е златен хит в кариерата на изпълнителката. През 2011 година на наградите на сп. “Нов фолк” песента намира нов прочит в изпълнение на Преслава, Глория, Цветелина Янева, Тони Дачева и децата на Румяна, в нейна памет.

#2 "ВЕЧНАТА ЛЮБОБ"

“Вечната обич”  е първата дует между Румяна и Любо. Песента се превръща в емблема и е записана със златни букви в историята на поп-фолка.

#3 "КАМБАНИТЕ ЗВЪНЯТ"

“КАМБАНИТЕ ЗВЪНЯТ” е една от емблематичните песни в поп-фолка.

източници: Евроком, Уикипедия и  https://rumyana-star.alle.bg