Ретро лексикон МИРА

МИРА

Автобиография

Станимира Недялкова Костова е родена на 22 декември 1983г. в Стара Загора. Започва музикалната си кариера едва 15 годишна на фестивала за авторска песен на фолклорна основа Тракия Фолк 1999г. Тя се явява с композиция на Димчо Делев, а именно песента  „ХХ век”… С Мира се върнахме години назад и си поговорихме за музиката, за песните и за сцената… какво сподели тя пред Фолк Плюс ли? Eто какво….

 1. Как започна всичко? ( един по обширен въпрос в който да разкажете за началото на кариерата, как се решихте да започнете, предисторията преди появата на първата ви песен, интересни неща около реализацията, как приехте славата и любовта на хората)

При мен всичко се случи много бързо. Аз бях 3-ти курс в техникума, в който учих. Явих се на едно първо прослушване във фирма „Пайнер”, пратих песен за „Тракия фолк ‘99”, после 2000-та отново и след това, като мина всичко ме одобриха. Те от начало не знаеха, че съм толкова малка, аз бях все пак на 15 години и  вече след излизането на песента „Летвата” или „Цепката”, както я знаят всички, всичко стана много бързо, общо взето в рамките на 24 часа. Песента стана хит много бързо, от едно момиче, което никой не познаваше, след 24 часа вече всички познаваха, песента беше тотален хит.  От вчера когато съм била просто една ученичка станах известен изпълнител, който има 30 участия в месеца. За мене беше хем много приятно изживяване, хем нещо, което не очаквах, хем в един момент голям стрес, защото  всички хора те разпознават навсякъде , имаш толкова много работа, не можеш да ходиш на училище, имах предела на извинените отсъствия, които можеш да имаш въобще и въпреки това, не можех да ходя на всички занятия, защото вечер съм на участие – сутрин съм на училище. Имаше един  определен момент , в който беше започнало да ми става малко лошо от това, че не мога да се наспивам. Но така изкарах третата година в техникума и вече четвъртата минах на частна форма на обучение, задочно все едно, и се явявах само на изпити. Но аз смятам, че този период от живота ми, тези години са едни от най хубавите ми спомени и едни от най-истинските преживявания, които съм имала. Тогава нямаше толкова много медии, имаше само една телевизия, по която ни въртяха, даже нямаше „Планета ТВ” въобще, и моите почитатели бяха основно малки деца – най-искрената любов. Имам просто наистина много хубави спомени и не мога да го опиша само с думи… това е мечтано начало на кариера може би на всеки изпълнител.

 

 1. Каква е музиката днес и каква бе тогава? ( да ни разкажете за вашия поглед над поп-фолка сега, каква разлика намирате, кое ви допада и кое не).

 

Аз немога да разбера, като кажат, че музиката е много по различна. Пак се налагат парчетата, който са малко по нестандартни, малко по мелодични. Единствената разлика е в това, че сега всичко се прави малко по професионално.

 

 1. Каква е цената на успеха? Тежка ли е всенародната любов? Музиката и славата повече ви взе или повече ви даде? Промени ли Ви славата?

Цената на успеха, честно казано аз не плащам много голяма ценак Както всяко нещо има и хубава и лоша страна.

На мен специално повече ми дадоха, аз не съм имала лоши моменти кой знае какви. Това да пишат някакви щуротии и глупости по вестниците е лошата страна, но при мен никога не е било в някакъв много голям мащаб това.

Това може би трябва да го отговорят другите хора не е нещо което аз трябва да кажа.  Аз смятам, че си продължавам да бъда същия земен човек.

 

 

 1. Вашето име е сред имената на изпълнителите който изградиха поп фолка. Бяха едни трудни години, години на преход, години в които положихте основите на тази музика, буквално вие и колегите ви изнесохте на гръб поп фолка за да го превърнете в най-обичаната музика в България.Носят се всякакви митове за музиката от онова време,  за песните, за изпълнителите,чували сме определения, че това е била музиката на мутрите. Къде е истината и къде е измислицата около всичко това?

 

Истината е някъде по средата , в този период наистина сме пяли на такива хора, които са били от тъмната страна на живота или незнам  как да кажа, но аз смея да твърдя, че никога в живота си съм нямала проблем със тези хора.  Към мен тези хора винаги са се държали със изключително уважение и аз нямам никакви лоши спомени от тях. Аз пак казвам за началото на кариерата си абсолютно нищо лошо не мога да кажа, не виждам  къде е негативното, напротив имам такъв хубав сантиментален спомен към всичко.

 

 

 1. Името Ви сякаш не е забърквано в големи скандали, как съумяхте да бъдете на ниво и да не навлизате в пошлото?

 

Аз смятам, че това е до човек, може би аз съм такъв човек – не скандален. Винаги съм казвала, че във един такъв формат примерно като Биг Брадър аз не бих била интересна за хората, защото аз съм човек,  който е толерантен, който винаги си мери думите, който винаги си мери действията ако щеш, не съм от този тип хора, като цяло, който са скандални, който не си мерят приказките, който са с огромно его. За мен това е начин на живот,  това е моя начин на живот и затова не влизам в медиите със скандални неща.

 1. Имаше един период в който имахте едно творческо затишие. Какво ви накара временно да преустановите кариерата си?

 

 Аз немога да кажа и че съм я преустановила точно. За изпълнител със толкова дълъг стаж, догодина правя 20 години, винаги има възходи и падения. Този момент, в който не съм правила песни е бил, защото не можех да се ориентирам каква точно музика искам да правя. Стиловете се променят, както и нещата в поп фолка се променят, не само стилово ами всякак. И имаше един период, в който аз търсих своето място, защото един изпълнител за да е актуален постоянно той трябва  да успява да е в крак със времето. Не само като изпълнител, като човек също… ако искаш да се развиваш, като човек трябва да си в крак със новостите, които ти налага  съвременния  живот. И имаше един период, в който аз просто исках така. Дадох си за себе си малко почивка. Отдръпнах се от медиите и като цяло за да мога да си дам равносметка какво съм направила досега и какво искам да правя от тук нататък. И така това  време ми беше, като глътка въздух, което ми беше нужно  за да се отрезвя.

 1. Колегите? Какво може да кажете за тях? Едни продължиха, други вече за поели по друг път.Изглеждахте много задружни на общите събирания и концерти. Поддържате ли връзка с тях?

   Със някой от колегите поддържам връзка … с някои не. Тези събирания бяха много хубави. Аз пак казвам, че и към това изпитвам някакво сантиментално чувство, вече не се случват, което е жалко.Аз не смятам , че…нали приятели е много силно казано да имаш между колегите, вие няма как да сте приятели, защото не се виждате често, но едни добри колегиални отношения е страхотно, ако можеш да поддържаш със своите колеги. Конкуренцията си е конкуренция, но аз смятам, че един качествен изпълнител, независимо от конкуренцията, винаги си намира мястото под слънцето. Така, че липсват ми тези събирания, щеше да е хубаво,  ако може да се върне това нещо.

 1. Убедени сме че имате много интересни и забавни случки в кариерата и на сцената, разкажете ни за някои от тях?

О, аз имам толкова много, особено бъдейки  няколко години неотлъчно и денонощно със човек като Милко Калайджиев, може да си представите за какви случки мога да ви разкажа. Но някоя конкретна не мога – това е много  дълга тема, която трябва да разкажа. Имам страхотни приключения и в Турция и в Македония. Ние сме имали турне във Македония, което е било  в 10 или 15 града, което означава, че сме стояли може би месец в Македония, в най-големите градове,  в най-големите концертни зали. Бог да го прости, си  спомням, че на един от концертите ни успоредно със нас във  другата зала правеше концерт Тоше Проески. Той не беше още  толкова голяма звезда тогава. Нашият концерт със Милко беше по успеше и по посещаем от концерта на  Тоше Проески. Имам много хубави спомени, затова казвам, че аз във никакъв случай не мога да се оплача от моята кариера до сега. Аз съм един от малкото изпълнители  в България, който  живеят от музика.

 1. Напоследък има една модерна вълна на Ретро Поп Фолк вечерите по клубовете. Смятате ли че българина сякаш е зажаднял малко за „онази”  музика от „Онова време” .

Да смятам абсолютно и това е много хубаво. Но обърнете внимание това не е само на ретро поп фолк – има заведения, които пускат ретро поп музика или музика от 90-те и това е напълно нормално. Един човек който, да речем на младини е  имал, във активния си период, когато е излизал по дискотеки и т.н., най вероятно има много хубави спомени и когато му пуснеш едно парче от този период на него му се връщат тези спомени и му става приятно и е абсолютно логично, когато се направи една такава вечер, пак казвам, независимо на каква музика, защо не и на поп фолк,  това да е успешно.

 1. Кой е незададеният въпрос на Мира?Този който винаги сте искали да ви зададат, но никой не го е направил?

 

Това сега е въпрос над който трябва малко повече да помисля. Не знам  кой е не зададения въпрос, може би, какъв човек е Мира в личния си живот, защото аз казвам, че Мира е много голяма част от мен, но аз в живота си съм много спокоен човек. И тази експанзивност, която виждате на сцената,  танците, там се раздавам, а във живота си съм доста по обрана,  доста по умерена, уравновесена и т.н. Не мога да кажа то не е  хубаво да говориш за себе си, трябва да говори някой друг.Сам човек не може да бъде обективен независимо от всичко.

 

 1. Каква е Станимира и каква е Мира?

Мира е една много голяма част от Станимира. Те са две личности, които са взаимно свързани. Не мисля, че са толкова различни. Просто във работата си съм по контактна, по над нещата . В случая във живота съм малко по обрана, по така не толкова емоционална към всичко което се случва. Но като цяло това е … Мира и Станимира- те са равни.

 1. Името Мира несъмнено оставя един ярък белег в поп фолка и в жанра като цяло. Какво Ви се иска хората да запомнят за нея?

Ми първо благодаря за оценката , че името ми само говори за себе си. Какво искам да запомнят…. Не зная какво искам да запомнят. Може би искам да запомнят, това че моята музика е музика, която кара хората да се усмихват,  моята музика е музика, която кара хората да забравят проблемите си дори и за един миг, да ги накара да танцуват, да ги накара да се отърсят  от всякакъв тип ежедневни проблеми. Аз съм от този тип изпълнители. Имам много хубави балади-  рядко правя балади, но като цяло моята сила е във тази музика-веселата. Аз смея да твърдя че точно поради тази причина харесвам работата си, защото обикновено мен ме канят на тържества, които са по хубав повод и хората се усмихват и са весели. И искам и за в бъдеще, когато хората кажат Мира, да си кажат: „а това беше един изпълнител, който имаше много весели песни, който караше хората да се усмихват”.

 1. Кой са Вашите любими ТОП 3 парчета от вашата музика? И кой са Ви ТОП 3 любими песни на вашите колеги?

На мои  колеги не мога да ви кажа, веднага ви казвам , че не мога да ви кажа има толкова много хубави песни, че само едно Топ 3 никога не би ми стигнало. От моя репертоар…..то пак трябва да го разделя на времето преди и времето сега, но една от песните, който най-много си обичам е една балада, която се казва „Не мога”, а виждам че и на хората, които ме познават не зависимо дали слушат поп фолк  или не,  това е песен, която чувайки един път им остава във съзнанието. Друга песен, която е емблематична за мен и ще си остане винаги хит и винаги свързана с мен и моето творчество и като личност е „ Хей малката” . Това е песен, която обрисува цялата ми кариера … началото … аз и Милко Калайджиев ни свързват заедно   заради това парче. Може би  третото третото …. Трето парче сега на първо четене не мога да се сетя. Имам много песни аз съм благодарна, че съм от изпълнителите, който… нали има изпълнители които като кажеш името и в първия момент не можеш да се сетиш за  някоя конкретна песен….аз съм благодарна на Господ, че  ми даде шанса и, че ми е дал късмета, когато кажат Мира веднага да ти изскочат поне 3,4 песни във ума.  За мен това е равно на истински успех.

 1. Накрая на това интервю да отправите вашите думи към нашите читатели и ваши почитатели.

 

Първо искам да им пожелая да са живи и здрави, защото аз в момента съм малко болна, но като цяло работата ми предразполага да се разболявам по честичко. Здравето е най-важното нещо, ако не си здрав, колкото и  възможности да имаш, на колкото и места да можеш да отидеш- не можеш да го направиш, защото не се чувстваш добре. Първо да  са здрави … най – вече да са здрави, от там нататък… да имат късмета да им се случват хубави неща в живота и да могат да се възползват от тези хубави неща. Хората трябва да се научат, освен да работят и да си почиват и да живеят… за да знаят какъв е смисъла от това да работят. Нали в смисъл като си бачкал толкова много и си се мъчил- утре когато отидеш на почивка или отидеш да правиш нещо, което обичаш да правиш  да ти е кеф да го правиш и в момента да си кажат „Ето за това работих толкова  много”. Това е смисъла да работят толкова много.  И да продължават да слушат хубава музика без значение от жанра, музика която да ги кара да се чувстват  добре.

Топ 3 песни.

#1 ХХ век

“ХХ век” е първата песен на Мира , с която се явява на конкурса  за авторска песен на фолклорна основа “Тракия Фолк” ‘ 99 и разбира се си тръгва с награда.

#2 Хей,Малката

“Хей,малката” е един от най-големите хитове на Мира – дует с колегата й Милко Калайджиев

#3 Не мога

“Не мога” е една от най-силните балади в поп-фолка, а Мира споделя ,че песента е една пот любимите и песни.

[insertadsense]
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter